Deserturi

Bun,
sa facem si primul desert!
Vreau sa fac primul desert care este de fapt si preferatul meu inca de mic copil. Si in ziua de azi cand il fac sau il face mama mea, ma napadesc amintirile din copilarie si ma bucur de fiecare data.
1. LAPTE DE PASARE
Pentru acest desert delicios avem nevoie de urmatoarele ingrediente:
- 6 oua
- 1 litru de lapte
- 6 linguri de zahar
- cel mai bun este extractul de vanilie, dar daca nu avem sau nu gasim este bun si zaharul vanilinat - 2 pliculete
- foarte putina sare
Pentru inceput, daca avem oua de casa le verificam daca sunt murdare, pentru ca stim ca nu tot timpul primim sau cumparam oua curate. Daca sunt murdare le spalam sau le stergem cu o carpa umeda, dar cu grija sa nu le spargem. Nu vrem ca de pe coaja sa scapam mizerie in comppozitie atunci cand separam ouale. Ar trebui sa aruncam si nu vrem sa facem risipa. Daca cumva la separarea albusului de galbenus cade o bucatica de coaja, o putem lua foarte usor cu o alta coaja mai mare de la un ou deja desfacut. Cu mana este greu.
Sfat.  Poţi să verifici prospeţimea oului prin mai multe metode.
Una dintre cele mai sigure metode este scufundarea oului într-un vas cu apă:
– dacă este un ou foarte proaspăt, se va scufunda în apă și va rămâne la fundul vasului pe o parte
-dacă oul are 2 săptămâni se va scufunda și va rămâne la fundul vasului, însă se va ridica puțin dintr-o parte
– un ou vechi de 3 săptămâni va sta puțin mai sus de fundul vasului puțin mai ridicat dintr-o parte
– un ou de 4 săptămâni va pluti la suprafața apei
Deci separam albusul de galbenus. Galbenusele le frecam cu zaharul si vanilia, pana se topeste zaharul.
Facem asta cu mixerul, e mai eficient, dar se poate face cu telul sau o lingura de lemn. De unde stim cand este gata? Simplu, atunci cand din compozitie incep sa iasa bule de aer.
Lasam deoparte.
Punem laptele la fiert.
Albusele le batem spuma tare cu foarte, foarte putin sare.
Grija sa nu punem multa deoarece albusele vor fi sarate si sarea extrage umezeala din albuse.
Cand laptele da in clocot se ia cu o lingura din albus si se pune in lapte, facem acei norisori din spuma de albus. Putem pune mai multi deodata, dar nu foarte multi pentru ca ei se vor umfla. Cand incepe laptele sa se ridice si da sa dea pe dinafara, luam cratita de pe foc si intoarcem norisorii. Punem la loc cratita pe foc, cand din nou incepe sa se ridice, luam de pe foc si scoatem norisorii pe o farfurie.
Continuam pana terminam toata spuma.
Dupa ce am terminat, laptele ramas il turnam peste galbenusele frecate cu zahar. Punem putin cate putin din lapte si amestecam. Daca punem tot odata, laptele fiind fierbinte vom gati galbenusele iar compozitia noastra se va branzi, va avea aspect de taiat. Gustul va fi bun dar va avea aspect urat.
Dupa ce am incorporat laptele, mai punem putin pe foc, sa ii dam un clocot. Nu mai mult.
Am terminat. Lasam la racit, punem norisorii peste "sos"si punem totul intr-un bol de unde se vor servi toti sau le putem pune in boluri individuale.
Pofta buna! Yummy, yummy!

2. A doua reteta preferata a mea este:
BUDINCA DE OUA sau BUDINCA DE ZAHAR ARS sau CREME BRULEE
Culmea ca sunt aceleasi ingrediente ca la prima reteta dar cu totul alt rezultat. Mica diferenta este ca gustul de vanilie il dam cu un baton de vanilie si mai mult zahar.
Deci ne trebuie:
- 6 oua
- 14 linguri de zahar
- 1 litru de lapte
- baton de vanilie sau dupa caz zahar vanilinat sau extract
In alte retete se pune si frisca lichida, lapte condensat sau te miri ce. Eu o fac simpla ca asa e mai gustoasa si clasica.
Pornim cuptorul ca atunci cand terminam cu compozitia sa fie incins. Il punem la 150 - 160 grade.
Spargem ouale intr-un bol si le amestecam cu mixerul, sau cu telul, cu 6 linguri de zahar.
Luam batonul de vanilie si il despicam pe jumatate.
Cu partea dorsala a lamei cutitului, nu cu lama, radem semintele de pe coaja.
Punem coaja si semintele in lapte, apoi laptele pe foc si lasam sa infuzeze. Nu fierbem laptele ci doar incalzim.
Cand le-am omogenizat bine turnam laptele peste si amestecam din nou.
Stim ca de obicei la creme brulee se pune compozitia in boluri iar dupa ce au stat la cuptor peste se pune zahar si se arde cu o torta pana se obtine crusta de zahar ars.
E, noi vom face invers.
Separat in alta oala vom pune 8 linguri de zahar si punem pe foc. Facem zahar ars sau caramel. Normal cand punem zaharul latopit pentru caramel se pune si putina apa. Noi nu vom pune ci doar punem la topit zaharul.
GRIJA foarte mare cand lucram cu zaharul topit, pentru ca este FOARTE fierbinte (in jur de 185 de grade si mai mult) si e posibil sa faca bulbuci si sa stropeasca, si provoaca arsuri foarte grave. Deci grija mare.
Dupa ce am topit zaharul, dar atentie sa nu il ardem ca atunci devine amar, il intindem pe marginea cratitei si continuam pana se raceste putin si este tot mai greu de intins.
In cratita vom pune amestecul de oua si zahar.

Punem cratita cu compozitia intr-o oala mai mare. In ea turnam apa fierbinte cat sa ajunga la jumatatea compozitiei noastre. Facem asta ca budinca noastra sa se gateasca uniform.
Se da la cuptor circa o ora dar trebuie verificata din cand in cand, ca este posibil sa se faca mai repede sau mai tarziu.
Trebuie sa aibe consistenta unei budinci fine. Daca gatim budinca prea mult timp la final va avea aspect "branzos".
Cand este gata, se lasa la racit. Se serveste direct din cratita si se pune cu lingura din zeama de zahar ars, sau pentru cei curajosi, pot incerca sa o intoarca. Se pune o farfurie peste cratita si cu grija se intoarce dupa ce am dezlipit marginile cu un cutit si speram sa cada in farfurie sau platou cu usurinta si fara sa se rupa.. Asta se poate incerca in functie de ce tip de cratita am folosit. Daca am folosit o cratita inalta si budinca este prea jos exista riscul sa se rupa bucati sau sa nu se desfaca deloc si sa ii distrugem aspectul.
La cuptor le putem da si in vase mai mici si acestea se pot intoarce mai usor.
Ramane la latitudinea fiecaruia.
Desert clasic, gustos, delicios! Vedeti si voi!

Spor la gatit si pofta buna! 

3. CLATITE MOI SI PUFOASE
Pentru acest desert delicios si atat de cunoscut si indragit de multa lume, avem nevoie de urmatoarele ingrediente:
- 300 gr de faina
- 500 ml lapte
- 6 oua
- 100 ml apa minerala
- jumatate de pachet de unt
- extract de vanilie
- praf de sare
Sa trecem la treaba.
Primul lucru care il facem este sa topim untul, deoarece el trebuie sa se si raceasca pana va ajunge in compozitie.
Apoi punem faina, praful de sare (grija cat punem ca nu vrem clatite sarate), ouale.
Amestecam viguros pana incorporam toata faina in oua si obtinem o compozitie omogena ca un aluat cremos.
Incalzim 1 - 2 minute laptele la microunde. Incepem sa turnam laptele peste compozitie. Il punem in transe putin cate putin si amestecam bine pentru a nu se face cocoloase. Pentru asta ne ajuta laptele caldut.
Cand compozitia este destul de lichida putem turna si restul de lapte si il incorporam.
Acum e momentul sa punem si restul de ingrediente, untul topit, extractul de vanilie si apa minerala.


Amestecam din nou sa le incorporam si pe ele si lasam compozitia la relaxat circa 30 minute. Compozitia finala trebuie sa fie fina, cremoasa si fara cocoloase, ca o supa fina.
Optional pentru cine vrea ca clatitele sa fie mai dulci sa le poata manca goale se mai poate adauga in compozitie miere pentru a o indulci. Eu nu pun zahar, darr este ok si el.
Dupa cele 30 de minute, punem tigaia la incins si pregatim ulei intr-un bol mic si o pensula.

Se spune ca prima clatita nu iasa niciodata si este a bucatarului. Eu zic ca daca controlam bine temperatura din tigaie si avem un aluat bine facut si l-am intins bine in tigaie nu se va rupe nici prima si nici oricare alta.
Cand tigaia este incinsa reducem focul, clatitele le vom praji la foc mediu, si o ungem cu pensula cu ulei.
In tigaie punem aproximativ un polonic, dar asta depinde de fiecare cat de groase sau subtiri le vrea. Eu zic ca aprox un polonic e suficient.
Aluatul in tigaie se intinde uniform prin rotire si scuturare fata - spate a tigaii, dar trebuie sa o facem repede ca imediat ce punem aluatul in tigaie el incepe sa se prajeasca. Trebuie sa avem grija sa umplem toate gaurelele din aluat cand il turnam in tigaie (pentru aspect).
Dupa fiecare clatita gata ungem tigaia cu ulei.
Continuam pana terminam compozitia. Din aceste cantitati ies undeva la 16 - 18 clatite.
Eu coc fiecare clatita 1.5 minute pe fiecare parte.
Teoretic se spune ca atunci cand marginile se ridica este gata de intors, dar eu fac dupa ceas, asa imi place.
Atentie sa nu lasam clatitele crude ca nu cred ca vor cadea bine la stomac.
Vor iesi moi, pufoase si se vor topi in gura, garantat.
Dupa ce terminam, ele vor trebui sa arate asa ......
Se pot umple cu tot felul de bunatati, de la gemuri, dulceata, fructe, Finetti, miere, zahar (ca in copilarie), creme (apropo, eu am facut si un tort de clatite cu fructe, in loc de blaturi am folosit clatite si va spun ca a fost delicios), branza dulce cu stafide, se pot pune la cuptor, pana chiar cu tot felul de umpluturi de carne, ciuperci, etc.
Spor la treaba si POFTA BUNA!
Mai pot sa arate si asa .......




   




Un comentariu:

  1. Janina Antonie8 mai 2017 la 21:04

    Poate nu te prezinți și pe la colegii tai cu un creme brulle �� Super rețete,simple și mereu gustoase.

    RăspundețiȘtergere