Tehnici de gatire

Pe aceasta pagina va voi vorbi despre toate tehnicile sau metodele de gatire.
Ce intelegem prin metode de gatire?
In termeni simpli, inseamna, diferite cai prin care ingredientele, alimentele sunt preparate.
Dar prima oara sa va explic DE CE GATIM ALIMENTELE:
1 - pentru ai spori savoarea, gustul si aspectul de mancare
2 - face mancarea sigura pentru a o manca si omoara microorganismele (bacterii, germeni, etc)
3 - face mancarea mai buna pentru mestecat si mai usor digerabila
4 - permite o mai buna absortie a nutrientilor din alimente
5 - distruge o parte din enzimele care cauzeaza ca alimentele sa se strice. Prelungeste viata lor si le mentine calitatea.
Vreau sa va spun ca aproape orice ingredient se poate gati prin mai multe metode si nu doar una.
Voi prezenta fiecare metoda pe rand si voi explica ce si cum se face.
Incepem cu:
1. Coacerea
- alimentele sunt gatite folosind caldura directa fara sa intre in contact cu flacara deschisa. De obicei se face intr-un cuptor sau o suprafata fierbinte. De obicei se foloseste la paine, prajituri, aluaturi, etc.
2. Fierberea

- cea mai comuna metoda de gatire si cea mai simpla de altfel. Alimentele se gatesc in destula apa cat sa le acopere, pe o sursa de caldura sau foc direct. Aici intra orice sursa, aragaz, plita electrica, foc pe lemne, etc. Apa incepe sa fiarba la 100 grade Celsius.
3. Brezarea
- este o combinatie de metode, prima este prajirea,despre care vom vorbi imediat, iar apoi gatirea in lichid la cuptor la foc moderat si timp indelungat, care difera in functie de ceea ce gatim.
4. Prajirea
- ingredientele sunt gatite in ulei incins. Aici avem 3 tipuri de prajire:
a. prajirea se face prin scufundarea alimentelor in uleiul incins intr-o cratita inalta sau fripteuza
b. prajirea se face in putin ulei
c. prajirea uscata, se face in tigaie fara ulei. Se foloseste de obicei la alimentele cu grasimea lor care se va topi si se vor frige in "suc propriu". Exemple, slanina, bacon, carnati proaspeti, piept de rata, etc.

5. Grill
- ingredientele se prajesc peste o sursa de caldura directa sau indirecta venind de la jar de lemn sau de carbune.
6. Posarea
- ingredientele se gatesc in lichid fierbinte care poate fi apa, ulei, otet sau lapte. Atentie, alimentele nu se fierb. Posarea se face in lichid fierbinte pe foc mic si nu foarte mult timp. Cel mai des se fac ouale, carnea de peste si carnea de pui. Dar nu numai.
7.Frigerea
- se foloseste tot caldura directa, se da o fata carnii pentru ca sa o sigilam si sa tinem toate sucurile in interior, iar apoi se pune in cuptor ca sucurile sa gateasca carnea. Se poate face orice tip de carne. Se pot face si late ingrediente dar fara a se da o fata, precum legumele.
8. Gatirea cu aburi
- alimentele se fac pe baza de aburi venind de la apa, alimentele nevenind in contact direct cu apa. Este din punctul meu de vedere si cel mai sanatos mod de a gati, alimentele raman foarte aproape destarea lor naturala. Gatirea dureaza mai mult ca si procesul de fierbere, dar este mai sanatos.
9. Stewing - Tocanita
- alimentele se gatesc in mult lichid la care adauga multe alte ingrediente pentru a sporii savoarea
10. Sotarea
- prin acest procedeu ingredientele se calesc putin in tigaie, in general in unt, pana se inmoaie putin dar cat sa nu isi piarda culoarea, textura si aroma. Se foloseste in general la legume.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu