Sa incepem dara. Prima reteta pe care am sa o prezint este si o reteta care imi place foarte mult, este o reteta foarte gustoasa, sanatoasa si destul de simpla, dar cum se zice, retetele cele mai simple sunt si cele mai bune. Nu prea ai cum sa dai gres cu ele. Poate ati mai auzit sau vazut undeva reteta, dar daca nu ati incercat-o inca, eu zic ca este timpul sa o faceti.
1. Reteta este PIEPT DE RATA CU VARZA ROSIE SI SOS DE PORTOCALE.
Pentru aceasta avem nevoie de urmatoarele ingrediente pentru 1 portie, dar clar daca faceti pentru mai multe persoane, cantitatile vor fi pe masura:
- evident, vedeta serii, 1 piept de rata
- 3/4 dintr-o varza rosie
- vin rosu
- 1 ceapa
- unt
- sare
- piper
- zahar
- cimbru verde, ca trebuie sa avem si ceva de mirosit in farfurie cand o servim, nu?
Deci, cum se face!
In primul rand incepem cu ce se gateste mai greu, adica cu varza.
Varza se toaca julien cu cutitul, apoi ceapa la fel. Se pun intr-un bol si se freaca cu putin zahar, nu cu sare ca in cazul verzei albe, aici avem nevoie de un gust dulce. Rolul este acelasi sa inmoaie putin varza. Apoi se pun intr-o cratita potrivita, se acopera cu vin rosu si se pune pe foc. Se lasa pe foc pana se evapora zeama si obtinem aproape consistenta si textura unei dulceti.
Intre timp pieptul de rata se fasoneaza, adica il curatam de pielita aceea nesuferita care ne impiedica sa taiem frumos carnea si de grasimea in exces care prin procesul de frigere se strange si imbraca carnea si nu are un aspect estetic frumos.
Pieptul de rata se cresteaza pe partea cu pielea, dar grija crestam doar pielea si grasimea si nu carnea.
Se frige in tigaia bine incinsa pe partea cu pielea in jos, fara nimic in tigaie, ulei, unt sau altceva.
Dupa ce pielea s-a caramelizat si este crocanta, il intoarcem, ii dam o fata apoi il punem in cuptor, incalzit in prealabil la 180 - 200 de grade timp de 6 - 8 minute. Grasimea ramasa in tigaie, o punem peste varza pentru un plus de gust.
Acum ne apucam de sos.
Portocalele trebuie sa fie bine spalate deoarece avem nevoie de coaja de la una din ele. Trebuie rasa doar coaja dar nu si partea alba sa nu avem un zest amar.
Apoi scoatem fileurile din ea.
In tigaia unde am fript carnea stoarcem zeama de la o portocala si de la restul celei de a doua de la care am scos fileurile. Punem sare si un pic piper. Lasam pe foc pana scade apoi punem zahar pentru textura si gust. Luam de pe foc si strecuram ce a rezultat. Punem coaja in sos dar nu mai punem pe foc sa nu gatim prea tare coaja sa devina amara. Apoi punem si fileurile in sos dar nu mai amestecam sa nu le spargem ca altfel vom avea doar membrana si nu vrem asta.
Platingul il faceti dupa bunul plac, singurul lucru ce mai trebuie facut e ca la plating scoateti fileurile de portocala si le asezati pe farfurie iar sosul ramas il incalzim putin cat sa putem top un pic de unt, pentru un plus de savoare si textura.
Acum chiar suntem gata si va doresc spor la gatit si apoi POFTA BUNA! Gatiti cu gust!
O sa va placa, sunt convins!
Va provoc sa o incercati!
2. O noua reteta, de aceasta data din categoria Starter, care place intregii familii foarte mult incat ar dori sa o manance aproape in fiecare zi. Ea este:
OUA BENEDICT
Pentru aceasta reteta, de doua persoane, avem nevoie de:
- oua, 4 pentru posat si 3 galbenusuri pentru sos
- 2 chifle
- sunca (aici fiecare poate pune ce model doreste, fie presata, fie Praga, fie jambon, bacon ... etc)
- unt, un pachet
- zeama de lamaie
- otet
- sare
- piper
- si pentru un plus de aroma, eu mai pun si putin somon afumat
Ca intotdeauna incepem cu ceea ce se face mai greu sau timp mai indelungat si anume sosul olandez.
Prima data punem untul la topit intr-o craticioara cu maner ca sa il putem turna mai tarziu. Grija sa nu il ardem, doar il topim.
Acest sos se face intr-un bol de sticla pe Baine Marie sau pe romaneste baie de aburi. Se pune o oala cu apa la fiert pana apa incepe sa clocoteasca, apoi reducem focul aproape de minim. In bolul de sticla punem 3 galbenusuri de oua si putin otet, cam o lingura. Ne trebuie putina aciditate. Nu punem galbenusurile direct pe foc deoarece se transforma in oua jumari si nu dorim asta, de aceea se foloseste baia de aburi.
Acum incepe partea distractiva. Punem vasul deasupra apei clocotite si incepem sa amestecam cu un tel. Dupa ce am omogenizat galbenusurile cu otetul, incepem sa turnam putin cate putin din untul topit. Daca nu amestecam bine si deajuns, galbenusurile nu vor lua untul iar atunci sosul nostru se va taia si va trebui sa o luam de la capat. Deci trebuie sa amestecam incontinuu si destul de mult. De acea acest sos este destul de greu de facut si nu oricine il poate face asa cum trebuie, daca nu este atent la detalii. Aparent este usor dar va sigur ca nu e asa. Din cand in cand luam bolul de pe aburi si amestecam riguros, apoi il punem la loc.
Amestecam bine, bine de tot pana incorporam tot untul. Verificam consistenta sosului cu partea dorsala a unei linguri iar daca sosul acopera toata suprafata lingurii si nu curge repede jos, e OK.
Cand sosul este gata punem sare si piper dupa gust dar nu trebuie mult si putina zeama de lamaie si mai amestecam bine. Acest lucru duce sosul la un alt nivel, veti vedea. Sosul este gata.
Ca sosul sa ramana caldut il lasam peste baia de aburi dar de aceasta data, nu pe foc.
Acum ne ocupam de sunca. Eu folosesc jambon de porc, de casa, facut de mine.
Luam o tigaie curata fara nimic in ea si punem sunca la prajit pana isi schimba textura si se face crispy.
O luam si o punem deoparte pe o farfurie.
Luam chiflele si le taiem in doua si le punem la prajit in tigaia unde s-a prajit sunca pentru un plus de gust. Trebuie prajite bine ca sa nu devina moi sau sa se "flescaie" mai incolo. Le dam deoparte si putem pune deja feliile de sunca peste ele in asteptarea restului de bunatati.
Acum ne ocupam de ouale posate. La fel nu este un lucru destul de usor de facut, dar daca respecti toate sfaturile si pasii necesari nu poti da gres. Punem apa la fiert, cand aceasta fierbe reducem focul punem putina sare si otet in ea. Otetul ajuta la coagularea, intarirea albusului. Spargem un ou intr-o canita mica.
Invartim cu telul in apa pana obtinem un vartej. Grija sa nu invartim prea viguros ca nu e bine.
Apa nu trebuie sa fiarba cand punem oul ca exista posibilitatea ca oul sa "explodeze". Lasam sa se faca circa 4-5 minute. Pana trec aceste minute, scoatem oul cu o paleta si verificam cu degetul daca oul este facut, daca nu este il putem pune inapoi si mai asteptam pana este ok. Verificarea trebuie sa o facem periodic, ca oul sa nu se faca prea tare si atunci nu mai avem ou posat, avem ou fiert. Dar dupa vreo 4-5 minute ar trebui sa fie bine. Teoretic oul cand e gata se ridica la suprafata. Dar e posibil sa nu fie gata, de aceea il verificam cu degetul. Depinde de cum controlam temperatura apei. Vi-am spus, grija la detalii.
Bineanteles se pot posa si mai multe oua deodata dar eu prefer sa le fac pe rand deoarece le vreau frumoase si aspectuoase. Dupa ce le scoatem din apa le punem pe niste prosoape de hartie pentru a se scurge de apa.
Ca oul sa fie bine posat, atunci cand il taiem galbenusul trebuie sa fie moale si sa curga.
Unii spun sa punem ouale in apa cu gheata pentru a opri procesul de fierbere dar cand faci oua Benedict le pui imediat pe chifla si nu mai apuca multe clipe pana ajung pe masa si sa fie devorate.
Acum ca suntem gata peste sunca punem somon afumat (optional) si oul posat. Peste ou punem cu lingura sos olandez.
Se mananca caldut la micul dejun. Mie imi ploua in gura doar cand ma gandesc la aceasta reteta.
Este absolut delicioasa. Este atat de buna ca da dependenta.
Va urez spor la gatit si POFTA BUNA! Gatiti cu gust!
3. A doua reteta din seria Starter este:
ROSIE UMPLUTA CU CIUPERCI SI OU
Pentru aceasta reteta avem nevoie de:
- 4 rosii mari
- ciuperci champinions sau ce tip doriti
- 4 oua
- bacon sau prosciuto
- ulei de masline
- sare
- piper
Incepem prin a pune apa la fiert pentru a lua pielita jos de pe rosii. Practic oparam putin rosiile pana pielita incepe sa se desfaca. Nu vrem sa gatim rosile doar sa putem inlatura pielita.
Dupa ce am dat jos pielita taiem capacul si scobim miezul din rosii cu grija sa nu le sfaramam deoarece sunt fragede dupa oparire.
Luam ciupercile si le taiem feliute. Ciupercile nu trebuie gatite in nici un fel, se vor gati la cuptor. Apoi umplem rosiile dar nu pana sus. Peste ele punem putin ulei de masline. Punem sare si piper dupa gust.
Intr-o tava punem o hartie de copt, iar apoi intindem feliile de bacon. Peste ele punem rosiile umplute. Inainte sa invelim rosiile cu baconul spargem un ou in locul ramas din fiecare rosie peste ciuperci. Mai punem putina sare si pier si peste ou.
Invelim si le punem la cuptor. Cuptorul in prealabil incins la 180 - 200 grade. Le lasam circa 45 min.
Le scoatem din cuptor si le servim calde.
Este o reteta simplu de facut dar cu un gust fabulos.
Am facut aceeasi reteta si cu ardei gras. Se face exact prin acelasi procedeu dar la final gustul difera bineanteles din cauza ardeiului, si fiindca este mai mare si este mai mult loc de umplut, am pus in plus si mozzarela sau cascaval ras peste ciuperci si apoi oul.
Este de-a dreptul fabulos gustul.
Pentru un mic dejun este reteta perfecta.
Spor la gatit si POFTA BUNA! Gatiti cu gust, ca acesta este cel mai mare secret din bucatarie.
Astept parerile voastre dupa ce incercati aceste retete de pana acum!
4. Acum vom face o salata gustoasa, usoara numai buna pentru o cina sau pentru cineva acre tine la silueta.
SALATA DE LEGUME CU PIEPT DE PUI IN CASCAVAL
Ingredientele necesare sunt:
- salata Romana
- salata Iceberg
- radicchio
- rucola
- morcov ras
- ridichi
- rosii cherry
- castravete
- boabe de porumb, sunt bune si cele din conserva, sunt dulci si foarte bune pentru salate
- mar Golden
- piept de pui
- cascaval ras
- ulei de masline
- sare
- piper
Pentru vinegreta dulce acrisoara avem nevoie de:
- mustar
- ulei de masline
- miere
- zeama de lamaie
- sare
- piper
Pentru aceasta reteta nu avem ceva in mod special de povestit. Taiem legumele in ce mod doreste fiecare, salata in mod special nu se taie ci se rupe. Este frageda si sa prevenim oxidarea.
Punem totul intr-un bol unde le vom amesteca. Nu le vom amesteca cu o lingura sau paleta sau altceva, deoarece riscam sa facem salata terci. Vom amesteca totul cu mainile, finut.
Carnea de pui o taiem cubulete cat decat egale, ca atunci cand le prajim sa se faca in mod egal, sa nu ramana unele mai facute si altele mai putin facute. Acest lucru se aplica la toate ingredientele care vin taiate si gatite asa. Cubuletele obtinute le tragem la tava in ulei de masline pana se rumenesc si nu mai sunt crude.
Trebuie sa stiti un lucru foarte important, carnea de pui este foarte daunatoare daca se consuma cruda. Contine foarte multe bacterii si microbi, de aceea este foarte indicat sa nu spalam carnea de pui sa nu umplem bucataria de bacterii. Cand lucram cu pui trebuie tot timpul sa ne spalam pe maini si sa curatam tocatorul cu apa si detergent foarte bine. Carnii de pui ii este suficient tratamentul termic pentru a fi Safe de mancat. De aia trebuie avut grija sa nu consumam carne de pui negatita corespunzator.
Dar sa revenim la ale noastre.
Dupa ce rumenim carnea o dam deoparte si punem peste cascavalul ras. Trebuie sa se topeasca.
Facem vinegreta.
Luam un borcan si punem in el toate cele necesare. Nu va dau cantitati deoarece se face dupa gustul fiecaruia. Unii o vor mai acra, altii mai dulce..... Scuturam borcanul viguros pana obtinem emulsia cautata. Gustam si daca mai trebuie ceva, mai punem.
Nu puneti vinegreta cu mult timp inainte peste salata sa nu se inmoaie legumele. Punem tot timpul chiar inainte sa mancam.
Nu punem multa vinegreta peste salata, legumele trebuie sa fie doar imbracate de aroma, ca sa mai putem simti si gustul fantastic al legumelor proaspete.
Montam salata in farfurie, carnita peste si servim.
Pofta buna si gatiti cu gust!
5. Urmeaza o reteta cu peste.
SOMON CU SPARANGHEL, CARTOFI NATUR SI SOS DE CIUPERCI
Pentru aceasta reteta avem nevoie de:
- somon proaspat file
- sparanghel
- cartofi
- unt
- smantana de gatit
- ciuperci
- o ceapa
- o felie de ardei gras
- un pic de zeama de lamaie, ca pestele nu merge fara prietena lui cea mai buna, lamaia.
- ulei de masline
- un strop de otet balsamic - optional
- sare
- piper
Prima data punem cartofii la fiert, taiati cubulete, vezi ce am spus despre cubuletele din reteta anterioara, intr-o oala cu sare. Ii lasam la fiert dar nu foarte mult, ca nu vrem cartofi prea fierti ca nu facem piure, ci cartofi natur.
In timp ce cartofii fierb ne ocupam de peste. Dupa ce l-am verificat bine de oase, desi nu ar trebui sa fie nici unul, eu am gasit, deci atentie mare, il curatam de solzi, daca are, si il punem la prajit in tigaia bine incinsa cu putin ulei de masline si putin unt.
Cui ii place "soriciul" de peste, poate praji pestele cu piele cu tot sau cui nu ii place poate inlatura pielea. Pestele se gateste in cateva minute, 3-4 minute pe fiecare parte. Pestele se frige prima data cu pielea in jos pentru a face pielea crocanta. Pestele trebuie stropit cu untul din tigaie din cand in cand, cu o lingura. Pestele se vede cu ochiul liber cum se gateste, pentru ca atunci cand carnea se gateste se "albeste". Cand este gatita pana la jumatate se intoarce pe partea cealalta. Cand cele doua parti "albe" se unesc iar la palparea carnii cu degetul este putin elastic, atunci este gatit bine.
Scoatem pestele si il punem pe o farfurie.
Facem sosuletul. Tocam ciupercutele marunt si ceapa. Le sotam in tigaia unde am prajit pestele, evident pentru un plus de gust. Nu le prajim, le lasam sa transpire putin, sa elimine din apa.
Sfat, ciupercile nu se spala si nu se curata pielea de pe ele. O mare parte din aroma se afla in pielita. Ciupercile sunt buretele naturii, cresc in medii umede, si dupa cum stie toata lumea, apar dupa ploaie. Deci le place apa. Drept prin urmare absorb o mare cantitate de apa daca sunt tinute in apa la spalat. Daca se umfla de apa isi pierd din aroma si nu mai sunt asa de placut de gatit iar gustul nu va mai fi cel autentic de ciupearca. Daca este absolut necesar sa le curatam de pamant sau altceva, foarte scurt sub apa sau le stergem cu o carpa umeda.
Dupa ce le-am perpelit in tigaie punem sare si piper dupa gust si adaugam pe rand cubulete de unt pana obtinem un sos fin. Se mai poate pune si putina smantana de gatit, si nu din cea comuna acra din cutie, pentru ca se va taia si nu se omogenizeaza bine. Iar de gust nu mai vorbim. Sosuletul e gata.
Cartofii cand sunt gata, scurgem apa in alta oala, vedem imediat pentru ce, punem peste sare si piper, unt cat sa imbrace usor cartofii, si ardeiul taiat Brunoise (vom vorbi despre asta in sectiunea de Tehnici de taiere). Brunoise inseamna cubulete mici, mici. Se amesteca usor sa nu sfaramam cartofii.
Sparanghelul il punem la oparat in apa unde au fiert cartofii, plus de gust, circa 1 minut. Nu mai mult deoarece nu vrem sparanghel terci. Il vrem crocant si gustos, altfel isi pierde bunele proprietati pentru care el este asa de cunoscut.
Sparanghelul conţine numeroşi nutrienţi, unii dintre ei având proprietăţi anti-îmbatrânire şi protejând împotriva cancerului, pietrelor la rinichi şi durerilor articulare.
Provenind din familia Liliaceae (alături de ceapă, praz şi usturoi), sparanghelul are un număr scăzut de calorii şi nu conţine grăsimi. Este o sursă importantă de vitamina C, K acid folic, potasiu şi mangan.
Dupa ce l-am oparat se pune in apa cu gheata sa oprim fierberea.
Orice aliment cand este supus unui tratament termic de gatire, dupa ce il scoatem din tigaie sau oala, el mai continua sa se gateasca, deci atentie la acest aspect. Cam asta se intampla cand spunem, mama ce uscata e carnea asta, sau ce tare e ..... Sigur nu a fost gatita corespunzator.
Il scoatem si il stergem bine de apa. Il perpelim prin unt in tigaie, dar doar cat sa ii dam o aroma placuta si un luciu frumos. Punem sare si piper.
Grija cum stergem sparanghelul de apa, ca stim cu totii ca apa si uleiul sau untul incins, no match, nu se iubesc.
Am facut pestele, sosul, cartofii, sparanghelul, pai ... cam tot. Urmeaza sa ii facem platingul, care clar fiecare il face cum doreste si ce inventiv este.
Le punem pe farfurie (care poate fi calda din cuptor, dar calda nu fierbinte sa nu ne ardem, mai ales daca servim si copiii), stropim pestele cu lamaie, sparanghelul cu otet balsamic si servim.
Spor la treaba si gatiti cu gust!
6. Prima reteta si cu paste
SPAGHETE CU FRUCTE DE MARE
Ingredientele necesare sunt urmatoarele:
- spaghete
- fructe de mare (midii, calamar, creveti)
- 5 catei de usturoi
- 1 ceapa medie
- rosii cherry
- vin alb
- pulpa de rosii (nu bulion)
- ulei de masline
- zeama de lamaie
- verdeata (patrunjel proaspat)
- sare
- piper
- chilli macinat
Punem si o tigaie la incins. Cand inca nu este foarte incinsa se pune usturoiul ca uleiul sa prinda aroma de usturoi. Grija sa nu ardem usturoiul ca devine amar iar preparatul nostru nu va fi foarte gustos.
Lasam putin la infuzat si apoi punem si ceapa si chilli macinat. Ceapa o lasam la calit pana devine translucida, sticloasa si se inmoaie, la fel nu o ardem. Grija cu chilli sa nu facem preparatul prea iute, ca nu la toata lumea le place mancarea iute, dar pana la urma tine totul de gustul fiecaruia.
Cand ceapa si usturoiul este asa cum o vrem, punem fructele de mare si le lasam cateva minute la gatit.Condimentam cu sare si piper dupa gust.
Crevetii nu ii punem acum deoarece ei se fac foarte repede si nu trebuie sa stea mult pe foc. Daca ii gatim prea mult devin gumastici, se intaresc si nu mai sunt asa gustosi.
Apoi stingem cu vinul si mai lasam ca alcoolul din vin sa se evapore. Daca puteti, ar fi bine sa flambati ca alcoolul sa se evapore mai repede. Mare atentie sa nu dam foc la bucatarie.
Punem putina zeama de lamaie si rosiile taiate.
Putem pune crevetii si pulpa de rosii. Mai lasam la gatit cateva minute.
Daca apa fierbe, punem spaghetele in apa si lasam sa fiarba cat este indicat pe cutie, fiecare producator specifica timpul necesar gatirii lor. Spaghetele trebuie sa fie al dente, nici prea fierte, nici prea tari.Ingeneral in jur de 8 - 10 min.
Scurgem pastele dupa ce s-au fiert, dar nu aruncam toata apa, mai pastram putin. Punem pastele si apa pastrata peste sos. Amestecam bine. Gustam si daca mai trebuie ceva se mai poate pune, lamaie, sare sau piper.
Se pune deasupra verdeata (patrunjel tocat). Nu apare in poza cu ingrediente ca eu nu am avut in casa, dar ... trebuie pus pentru prospetime, gust si clar aspect.
Se servesc fierbinti.
Pofta buna si gatiti cu gust!
7. OMLETA PERFECTA
Toata lumea crede ca stie sa faca omleta de oua. Ce este mai simplu decat sa bati niste oua si sa le pui in tigaie la fript. Eeeee, va spun ca nu este chiar asa de simplu.
Foarte multi bucatari chefi isi dau examenul facand o omleta. Un bucatar priceput se cunoaste daca stie sa faca omleta adevarata.
Omleta clasica este doar din oua si verdeata (patrunjel, tarhon, chives, hasmatuchi) si atat... Este unul din cele mai clasice aperitive.
De aici s-au dezvoltat o gramada de varietati de omleta, cu tot felul de umpluturi, mai tari, mai prajite, la cuptor, etc.
Ingredientele sunt:
- oua - 2 sau 3 de persoana
- unt
- muschi file
- masline
- sare si piper
Primul lucru care trebuie sa il facem este sa punem tigaia la incins, la foc moderat. Tigaia trebuie sa fie teflonata ca ouale sa nu se lipeasca de ea. Daca nu aveti reusita nu este garantata de nici un fel.
Pregatim umplutura din sunca si masline, asta am ales eu astazi dar este optional sau se poate pune orice alta umplutura.
Luam ouale si le batem bine, bine.
Secretul pentru o omleta fina si cremoasa este sa batem, sa rupem albusul ca atunci cand gatim omleta sa nu aibe "miez" gros gatit. Asa da ...
Asa nu ...
Asezonam cu sare si piper.
Cand tigaia sa incalzit bine, punem untul la topit. Nu vrem unt prajit, maro, cand sa topit si face spume punem ouale in tigaie.
Cand incepe sa se inchege ouale, luam o furculita sau o paleta de lemn sau plastic, depinde de tigaie, se stie ca metalul si teflonul nu se inteleg. Eu am o tigaie cu invelis de piatra deci cu furculita nu se zgarie. Deci cu furculita amestecam repede in oua pana se incheaga putin. Acum depinde de gustul fiecaruia cat de uscata prefera omleta. Eu sincer o prefer mai umeda, deoarece asa este mai cremoasa.
Cand incepe sa se lege, inclinam tigaia si ducem compozitia in partea din fata a tigai. Incepem sa o impaturim. Facem o semiluna.
Impaturim jumatate iar ca sa putem impaturi cealalta jumatate, luam tigaia de maner si lovim manerul pana "buza" se ridica pe tigaie si se inchide. Acum e momentul sa punem umplutura in deschizatura dintre "buze" sau margini.
Luam tigaia de maner cu mana ca si in poza si punem omleta pe o farfurie sau platou.
Se serveste calda.
Are culoarea aurie de la ouale de casa .......
Pofta buna si gatiti cu gust!
8. CHIFTELE MARINATE
Cui nu ii plac chiftele marinate in sos tomat, nu stie ce pierde. Dar haideti sa vedem cum se fac.
Avem nevoie de urmatoarele ingrediente:
- 1 kg de carne macinata amestec, vita cu porc
- miez de paine inmuiat in apa
- usturoi, 3 catelusi
- frunze de patrunjel
- sare
- piper
- 2 oua
asta pentru chiftelute, iar pentru sos ne trebuie:
- o sticla de rosii pasate, e si mai bun bulionul de casa
- o cutie de rosii decojite
- 2 - 3 cepe
- usturoi, 2 - 3 catelusi
- 1 morcov
- ulei
- foi de dafin, 2 - 3
- sare
- piper
- verdeata, patrunjel si cateva frunze de busuioc, se stie ca busuiocul si rosiile = iubire neconditionata
Pentru inceput ne ocupam de chiftelute. Punem miezul de paine, cele doua oua, patrunjelul tocat, sarea si piperul peste carne si ne apucam de amestecat compozitia.
Vom folosi mainile, sunt cele mai potrivite pentru acest tip de treaba. Vom amesteca circa 10 min pana omogenizam bine tot.
Formam bilutele de carne cu mainile umede cu apa, asta pentru a nu se lipi carnea. Compozitia trtebuie sa fie mai legata, mai ferma decat la cea de chiftele clasice, deoarece le vom pune in sos la fiert si nu vrem sa se descompuna.
Cand uleiul este incins, putem incepe sa prajim bilutele.
Cum stim ca uleiul este gata? Va propun 3 variante, una si cea mai simpla este sa introducem coada de la lingura de lemn in ulei iar daca incepe sa faca bule in jurul ei atunci uleiul este incins, a doua varianta este sa aruncam in ulei putina faina, la fel daca incepe sa sfaraie si face bulbuci atunci uleiul este gata de treaba si a treia varianta este sa folosim un termometru.
Bilutele de carne nu trebuie sa fie foarte mari dar nici mici. Chiftelele nu trebuie prajite tare deoarece vor face crusta si nu vor mai absorbi mult sos atunci cand le vom pune la fiert. Deci le prajim doar cat sa se lege si sa prinda o culoare usor maronie.
Terminam de prajit toate chiftelele si le dam deoparte.
Acum ne ocupam e sos.
Tocam ceapa marunt.
In aceeasi tigaie de unde in prealabil am golit uleiul, deoarece nu avem nevoie de foarte mult ulei pentru sos, punem ceapa si morcovul taiat cubulete la calit. Le tinem pana devin moi, deci nu le prajim, da? Cu grija, nu vrem gust si aroma de legume arse sau prea prajite.
Cand legumele s-au inmuiat putem pune si usturoiul pisat. El nu are nevoie de calire indelungata, se face repede, iar daca il tinem mult in ulei se arde si devine amar. Punem si rosiile pasate si pe cele din cutie, frunzele de dafin, sare si piper dupa gust si lasam circa 10 minute la fiert. Daca sosul e prea gros punem si apa cat sa ajungem la consistenta care ne-o dorim, nici prea gros dar nici prea subtire.
Dupa ce a fiert putin, vom pune si chiftelutele in sos, la marinat, ca de aia se numesc chiftele marinate, nu?
Se lasa la fiert inca 10 -15 minute si sunt gata, dar eu prefer sa le pun la cuptor, incalzit in prealabil la 200 - 220 de grade si le las 40 - 45 de minute.
Consider ca vor primi alta aroma si alt gust daca le dam la cuptor fata de cele fierte pe aragaz, ca si in reteta clasica. Ramane la latitudinea fiecaruia.
Garnisim cu verdeata pentru decor si aroma.
Se servesc fierbinti cu orice garnitura doriti, de la cartofi piure, natur, spaghete, orez, etc...
Va urez POFTA BUNA si gatiti cu gust!
Spor la treaba!
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu